نما ی کامپوزیت

 

نمای کامپوزیت آلومینیومی چیست و چه محاسنی نسبت به سایر نماهای ساختمانی دارد؟

همانطور که از نام این محصول پیداست ،ورق کامپوزیت آلومینیوم ،ماده ای مرکب است که از دو لایه آلومینیوم ویک لایه پلاستیک در وسط از نوع پلی اتیلن می باشد تشکیل شده است که این سه لایه توسط چسب پلیمری به  هم متصل شده اند ، ضخامت دو لایه آلومنیوم مساوی و بین 30 تا 50 میکرون بسته به مورد متغییر بوده و ضخامت کل آن 4 میلیمتر میباشد.

ابعاد این محصول متغییر بوده اما متداول ترین آن 3200*1250 میلیمتر مربع است. همانطور که ذکر شد 2 لایه آلومنیوم در تولید این محصول به کار برده شده اشت.یک لایه  روی سطح نما قرار می گیرد و دیگری در پشت ،لایه ای که روی سطح نما استفاده میشود بسته به طراحی نما قابلیت رنگ ها و طرح های متنوع و متفاوتی را دارد و با توجه به نوع کاربری (نمای داخلی ،نمای خارجی و …)رزین های متفاوتی را روی آن اجرا میکنند . لایه پشتی نیز دارای یک لایه رنگ آستر بر روی آلومینیوم است.

ورق کامپوزیت آلومینیوم جزء مصالح سبک دسته بندی میشود بطوریکه هر متر مربع از این ورق تنها حدود 5 کیلوگرم وزن دارد.

مواردی که از این محصول به وفور استفاده میشود به شرح زیر است

  • نمای خارجی ساختمانها و برج ها با کاربری های گوناگون
  • دکوراسیون داخلی ساختمانهای تجاری و فروشگاه ها
  • جایگاههای عرضه سوخت بنزین و CNG
  • بیلبورد ها و تابلوهای تبلیغاتی
  • سقف کاذب
  • دیواره های تونل ها و پایانه های مسافربری
  • بازسازی نمای ساختمانهای قدیمی
  • خواص فنی و مکانیکی

مشخصات فنی ورقهای کامپوزیت:

1.سبکی

  • ورق هاي کامپوزيت داراي وزن کمي حدود 8-5 کيلوگرم در هر مترمربع مي باشند که در مقايسه با ديگر مصالح از قبيل سنگ، شيشه و سيمان داراي پايين ترين وزن ممکن مي باشد. با بررسي هاي بعمل آمده نماي کامپوزيت آلومينيوم حدود 90% سبک تر از سنگ گرانيت، 85% سبک تر از سيمان، 75% سبک تر از شيشه و 50% سبک تر از ورق معمولي است.( کاهش وزن سازه باعث کاهش ضريب زلزله در محاسبات مي باشد.

2.خواص آکوستيک

  • فضاي خالي پشت ورق هاي کامپوزيت باعث ايجاد خاصيت آکوستيک مي شود. بعنوان مثال وقتي از يک ورق کامپوزيت در يک ساختمان با ديوارهاي ساخته شده از بتن سبک استفاده مي شود خاصيت عايق بودن صوت آن دو برابر مي شود.

3.شکل پذیری

  • بوسيله ابزار زواياي مختلف با لبه تيز تا 135 درجه را مي توان با اين ورقها ايجاد کرد در حاليکه براي مصالح رايج ديگر فاقد سيمان، سنگ و شيشه اين امر امکان پذير نمي باشد.

4.تنوع رنگ

  • با توجه به وجود تنوع رنگ ورق ها طراحان مي توانند از رنگ هاي بسيار متنوع و مختلف از جمله رنگ هاي متاليک در طرحهاي خود استفاده کنند. براي رنگ کردن پانل ها از سيستمهاي بسيار پيشرفته و با کيفيت بالا استفاده شده است تا رنگ مورد نظر بالاترين کيفيت و بهينه ترين مقاومت را در برابر شرايط نامساعد جوي و آلودگي هاي صنعتي داشته باشد. اين خواص به وسيله پوشش هاي فلورايدي ياPVDF تأمين شده اند.

5.مقاومت دربرابر آتش

  • از لحاظ مقاومت در برابر آتش سوزي اين مصالح در بسياري از کشورها بعنوان مصالح ضد احتراق شناخته شده و مورد استفاده قرار مي گيرد و پس از آتش سوزي نيز براي محيط زيست آلودگي ايجاد نمي کند زيرا تمامي مواد بکار رفته در ساخت آن بدونCFC هستند.

6.عملکردغیریکپارچه دربرابر زلزله

  • با توجه به اينکه اين ورق ها بصورت ثابت به نماي ساختمان متصل نمي شوند، هنگام وقوع زلزله ورق ها در جاي خود حرکت کرده و امکان فرو ريختن آن به حدأقل مي رسد.

7.امکان آببندی نما

  • از ويژگي هاي نماي کامپوزيت، امکان آب بندي آن مي باشد به گونه اي که امکان نفوذ آب به زير نما وجود نداشته باشد و آب ناشي از باران و برف پس از هدايت به شيارهاي تعبيه شده از محل معيني خارج مي شوند. همچنين اين ورق ها در مقابل خوردگي ناشي از آب و هوا و باران هاي اسيدي کاملاً مقاوم است و عوامل جوي هيچگونه تأثيري به زيبائي و کيفيت نما نخواهد داشت.

8.بی نیازی به شستشو

  • از ديگر ويژگي هاي اين ورق ها تميز ماندن آن است. دليل اين امر نوع رنگ مصرفي است که در اثر جريان هوا الکتريسيته ساکن در ورق ايجاد نمي شود که گرد و غبار معلق در هوا جذب نشده لذا سطح آن تميز مانده و هرگونه گرد و غبار احتمالي نيز با اولين باران از روي سطح کاملاً شسته مي شود.

9.قابلیت تعویض پنلها

  • در صورت بروز هرگونه مشکل در يکي از پانل ها به دلايل مختلف، اين قابليت وجود دارد که بتوان بدون خرابي کل نما تنها پانل آسيب ديده را عوض کرده و يک پانل نو جايگزين آن کرد

روش نصب ورقهای کامپوزیت:

  • *        روش ثابت Fixing : در این روش، ورقها پس از برش و خم با استفاده از پیچ یا پرچ و توسط نبشیهای آلومینیومی بطور ثابت به زیر سازی فلزی متصل می گردند.

 

  • *        روش ریلی Hanging : در این روش، ورقها با استفاده از شیارهای تعبیه شده، بصورت ریلی بر روی پروفیل‌های مخصوص آلومینیومی نصب می گردند. در این حالت بدلیل عدم استفاده از پیچ یا پرچ، سرعت کار بالا بوده، امکان جدا سازی و تعویض هر یک از قطعات بطور جداگانه وجود داشته و همچنین به دلیل کاربرد پروفیل‌های ناودانی شکل آلومینیومی، دیگر نیازی به آب بندی نما وجود ندارد.

 

انواع کامپوزیت:

  • آلومینیوم کامپوزیت پانل: آلومینیوم کامپوزیت پانل معمولی از ترکیب چندلایه مختلف به همراه پوشش آلومینیوم به دست می آید. دو صفحه آلومینیوم روکش شده، سطح هسته پلی‌اتیلنی آن را پوشانده اند. چسباندن این سطوح آلومینیومی به هسته، توسط فرایندهای شیمیایی و مکانیکی صورت می گیرد، به طوریکه در مقابل ورقه ورقه شدن به شدت مقاومت می کند.
  • آلومینیوم کامپوزیت پانل نانو: آلومینیوم کامپوزیت پانل نانو ضمن دارا بودن خواصی نظیر ضد آلایندگی، مقاومت در برابر آتش، استحکام مناسب و غیره، به دلیل بهره مندی از تکنولوژی برتر نانو از خصوصیات منحصر به فردی نظیر خود تمیزکنی و مقاومت در برابر مواد اسیدی و قلیایی نیز برخوردار می باشد. لذا با توجه به ویژگی‌های فوق، هنگام استفاده از ورقهای نانو در مقایسه با ورقهای PVDF معمولی، دیگر نگرانی در خصوص تمیز نمودن سطوح نما به خصوص در مورد ساختمانهای بلند وجود ندارد.
  • آلومینیوم کامپوزیت پانل طیفی (رنگی): آلومینیوم کامپوزیت پانل طیفی الهام گرفته از رنگهای موجود در طبیعت مثل رنگهای رنگین کمان می باشد. سطح بین ورق بوسیله رنگ براق خاصی پوشانده شده که باعث ایجاد حس لطافت و رنگارنگی می گردد. فعل و انفعالات بین نور و مواد، انعکاس، انکسار و جذب همه اینها رازهای تاثیر رنگ موجود در این محصول می باشد. در واقع وجود قابلیتهای فوق سبب می گردد بسته به زاویه تابش نور، رنگهای متفاوتی دیده شود. از این ورق می توان در اجرای دکوراسیون داخلی و خارجی در مکانهای عمومی، فروشگاه های زنجیره ای، مراکز خرید، تبلیغات نمایشگاهی و بسیاری موارد دیگر استفاده نمود.
  • آلومینیوم کامپوزیت پانل ضدباکتری: آلومینیوم کامپوزیت پانل ضدباکتری یکی از محصولات انحصاری IBOND می باشد. این نوع آلومینیوم، از هسته پلی‌اتیلن با وزن مخصوص کم و ضدآلاینده، بین دو ورق آلومینیومی با تکنولوژی پیشرفته ساخته شده است. برروی سطوح این ورق، رنگ ضدباکتری بکار رفته که در اثر آن، ظاهری زیبا و مطلوب ایجاد شده است و همچنین خصوصیات ضد باکتری موجود در رنگ، سبب محافظت محیط‌های خاص نظیر اتاقهای عمل، مراکز تولید و نگهداری دارو، آزمایشگاه ها و غیره می گردد.
  • آلومینیوم کامپوزیت پانل مقاوم در برابر آتش: این نوع ورق از هسته پلاستیکی نسوز به همراه دو لایه ورق آلومینیومی تشکیل شده که نمونه جدیدی از ورقهای کامپوزیت آلومینیومی است. در واقع هسته پلاستیکی شامل عنصر ضدآتش بوده که سبب می گردد این ترکیب به سختی آتش گیرد، همچنین این قابلیت توسط استانداردهای خاص، آزمایش شده و گواهی کیفیت درجه یک را دریافت نموده است. ضمناً این ماده نسوز دارای ویژگی مناسبی بوده که در هنگام آتش سوزی هیچ گونه گاز مضری از خود متصاعد نمی نماید.
  • نمای کامپوزیتطرح چوب : این نوع ورق گونه دیگری از کامپوزیت است که همانند طرح فلز هم در داخل و هم در خارج کاربرد وسیعی دارد . رویه این ورق ها از یک لایه لمینیت شده است

خواص فنی و مكانیكی
– جایگاه آلومینیوم كامپوزیت در میان سایر مصالح
نظر به اینكه این محصول جزء مصالح صنعتی و تولید كارخانجات است بسیاری از خواص مصالح طبیعی نظیر سنگ و چوب درآن بهبود بخشیده شده است.
چنانچه این محصول در برابر شرایط جوی و اشعه ماوراء بنفش و همچنین شرایط اسیدی و قلیایی قوی، آلودگی ها و خوردگی و رنگ پریدگی در صورتی كه از رزین PVDF (كه شرح آن در پی می آید) مقاومت فوق العاده ای از خود بروز می دهد و سالیان متمادی بدون تغییر، خواص ظاهری و فنی خود را حفظ می كند. همچنین از لحاظ مكانیكی، خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری عالی ورق ها برخلاف مصالح ویژه امكان تغییر شكل به هر فرم دلخواه را می دهد.

همچنین این محصول در رنگ ها و طرح های بسیار بسیار متنوع تولید می شود. به طوری كه علاوه بر رنگ های موجود در طبیعت، می تواند به شكل انواع سنگ، چوب و حتی طیف های متفاوت رنگ برحسب زاویه تابش نور و هرآنچه كه بتوان تصور نموده باشد.

همانطور كه ذكر شد ورق های كامپوزیت وزن كمی در حدود 6-5كیلوگرم درهر مترمربع دارند كه در مقایسه با دیگر مصالح از قبیل سنگ، شیشه و سیمان دارای پایین ترین وزن ممكن است. با بررسی های به عمل آمده نمای كامپوزیت آلومینیوم حدود 90% سبك تر از سنگ گرانیت، 65 درصد سبك تر از سیمان و50 درصد سبك تر از شیشه می باشند كه این كاهش وزن در بحث فواید استفاده از این محصول بررسی می شود.

این محصول جزء مصالح آب بند محسوب می شود و همچنین خواص آكوستیكی داشته. ضمناً چنانچه به هر دلیلی نیاز به تعویض آنها باشد این كار به راحتی قابل انجام است كه دیگر مصالح عموماً در همه موارد فوق ضعفهای فراوانی دارند.

– تقسیم بندی محصول از حیث كاربرد
بر خلاف مصالح ساختمانی موجود، از حیث بهینه نمودن زمان و همچنین طرح اقتصادی پروژه ها، بسته به سطح كیفی و كمی پروژه و همچنین سطح حساسیت آن در كنار نوع كاربری و محل نصب، ورقهای كامپوزیت آلومینیومی گستره وسیعی از انتخابها در مقابل دیدگان مصرف كننده قرار می دهد.

تفاوت های تأثیرگذار در قیمت و كیفیت این محصول عمدتاً در موارد زیر اتفاق می افتد:
تفاوت در آلیاژ آلومینیوم
تفاوت در نوع پلی اتیلن و یا همان لایه میانی
تفاوت در ضخامت لایه آلومینیوم و لایه میانی
پوشش سطح ورق
طرح ها و یا رنگ های خاص

انواع آلومینیوم كامپوزیت برحسب پوشش سطح ورق
رنگ روی سطح ورق با تكنولوژی های متفاوتی برحسب نوع كاربرد و محل نصب ورق اجرا می شود كه به صورت زیر تقسیم بندی می شود:

1- پلی استر: ساده ترین روش اجرای رنگ روی لایه آلومینیوم می باشد كه رنگ بدون هرگونه لایه محافظ روی لایه آلومینیوم اجرا می گردد.
این نوع ورق در مقابل شرایط جوی، اسیدی و یا قلیایی بسیار آسیب پذیر بوده ، هیچ گونه تضمینی برای حفظ كیفیت آن در نمای خارجی ساختمان وجود ندارد و بطور كلی استفاده از آن برای نمای بیرونی ساختمان ممنوع بوده ولی برای دكوراسیون داخلی مناسب و به صرفه است.

2- پوشش محافظ PVDF: این پوشش تحت نام پلی وینیل دین فلوراید نوعی رزین خاص است كه تولیدكننده آن شركت PPG می باشد. این رزین به دلیل وجود لایه پلیمری و همچنین عنصر فلوئور باعث محافظت رنگ سطح ورق و دوام و پایداری آن در مقابل شرایط نامساعد جوی، اشعه ماوراء بنفش و شرایط اسیدی و قلیایی به طور كاملاً قابل اعتماد حداقل تا 20 سال می گردد.
رنگی كه با این رزین روی سطح ورق اجرا می گردد به طور مستقیم بر روی آلومینیوم اجرا نمی شود و قبل از آن یك لایه رنگ آستر از نوع پلی اورتان روی آلومینیوم اجرا شده سپس لایه رنگ اضافه می شود. بنابراین ورقهای PVDF دارای 2 لایه رنگ می باشند.

3- پوشش Nano-PDF: همانند رزین PVDF اجرا می گردد با این تفاوت كه یك لایه سوم هم روی رزینPVDF اجرا می شود كه از لحاظ ساختار مولكولی با رزین های عادی متفاوت است.

به صورتی كه فاصله مولكولی توسط تكنولوژی نانو به كمتر از 9-10 می رسد كه این خاصیت باعث عدم جذب آلودگی های محیطی از قبیل گردوغبار و ذرات روغنی معلق در فضا می گردد.
این نوع ورق برای اولین بار توسط شركت آلوباند در كشورمان ایران عرضه شده و به طور گسترده در حال استفاده است. این ورق علاوه بر تضمین های كیفی عادی دارای ضمانت تمیز كاری نیز می باشد.

تقسیم بندی از لحاظ تكنولوژی لایه میانی
برحسب كاربرد و حساسیت پروژه لایه میانی از مواد مختلفی تشكیل شده است.

پلی اتیلن بازیافتی
پلی اتیلن نو
لایه میانی ضد حریق B1
لایه میانی ضد حریق A2 كه معمولاً از هیدروكسید آلومینیوم و یا دیگر مواد معدنی ساخته می شود.

توضیح اینكه به طور كلی پلی اتیلن استفاده شد در لایه میانی این ورق ها در حالت كلی غیرقابل اشتعال است اما برحسب حساسیت پروژه و وجود مواد اشتعال زا در نزدیكی این ورق ها از لایه میانی A2 , B1 استفاده می شود. لازم به ذكر است استاندارد A1 در مواد ضدحریق مربوط به مواد هموژن (غیركامپوزیت) می شود.

کامپوزیت

 

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *